Ma:
2010. Szeptember 09. Csütörtök:
Főoldal
|
Súgó
|
Keresés
|
Bejelentkezés
|
Regisztráció
|
Részletes kereső
Keresés:
Halradar és Minn-Kota elektromos motor akciók!
http://www.hajo-felszereles.hu
http://halradar.hajo-felszereles.hu
http://minnkota.hajo-felszereles.hu
Felhasználónév:
Jelszó:
Jegyezzen meg:
hajófelszerelés fórum,hajóalkatrész,hajós fórum,hajósok fóruma,halradar fórum
|
Termékismertetők, leírások
|
Tudj meg többet termékeinkről
| Téma:
Barométer beállítási útmutató
0 Felhasználó és 3 vendég van a témában
« előző
következő »
Oldalak:
[
1
] |
Le
Nyomtatás
Szerző
Téma: Barométer beállítási útmutató (Megtekintve 6787 alkalommal)
enhat
Adminisztrátor
Tengerész
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Dátum:
2007. November 21. - 18:33:57 »
BAROMÉTER
Az ESŐ, VÁLTOZÓ, SZÉP IDŐ kifejezéseket hagyományosan megtalálhatja egy barométer kijelzőjén. A mutató azonban aligha fog akár egyszer is az „eső” jelzésig visszamenni, ha rossz idő várható! A másik oldalon a mutató emelkedő légnyomás mellett sem éri majd el a „szép idő”-t jelző sávot. Az átlagos légköri nyomásváltozás értékei 750-770 mm között (1000-1025 Millibar) között váltakoznak a barométer skáláján. A mutató csak extrém körülmények között lép ki ezen értékek közül.
A légnyomás változásairól a barométer fekete mutatója tájékoztat. Leolvasás előtt finoman kocogtassa meg az üveget; ennek hatására gyakran kitér kissé a mutató. Ha most az aranyszínű helyzetjelző mutatót beállítja, később könnyen megállapítható lesz, hogy a barométer mutatója elmozdult-e eredeti helyéről vagy sem.
Amennyiben a mutató jobbra, az óramutató mozgásával megegyező irányba (jobbra) mozdul el, akkor ez általában az időjárás javulását jelenti. Ha a mutató balra, az óramutató járásával ellentétes irányba indult el, „esik” a barométer, rendszerint az időjárás rosszabbodását jelezve ezzel. A mutató mozdulatlansága esetén az uralkodó időjárási viszonyok nem változnak, ezzel lehet számolni. A barométer által mutatott tendenciák (növekvő vagy csökkenő) a helyi időjárási viszonyokra vonatkoznak az elkövetkező 24-48 órában.
A barométer beosztása
A gyári beállítás során a tengerszint feletti magasságra állítják a készüléket (normál nulla). Sok esetben tehát a felhasználás helye szerinti tengerszint feletti magassághoz kell állítani a barométert. A beállítócsavar a barométer hátoldalán található. A helyes barométer-állást egy másik, jól beállított barométerről lehet leolvasni, vagy a rádió által bemondott légnyomási érték alapján beállítani. Mindig úgy csavarja a barométer beállítócsavarját, hogy a barométer az óramutatóval megegyező irányba mozduljon el!
További beállítási lehetőség az alábbi aranyszabály betartásából adódik:
„A normál-null beállítás esetén 100méternyi magasságváltozás 9 osztásnak felel meg a milliméter-skálán.”
Egy példa, hogy a beállítási eljárást könnyebb legyen megérteni:
A hely tengerszint feletti magassága: 300 méter
A fekete barométermutató 27 osztással kell felfelé állítani (az óramutató járásával megegyező irányban)! Ha feltételezzük, hogy eredetileg 735-n állt, akkor 762-re kell beállítanunk. (735+27=762)
A barométer 0-1000m között elhelyezkedő helységekben használható, 1000m-es magasság felett már nem.
HYGROMÉTER
A hygrométer (páratartalom-mérő) a felfüggesztés helyén méri a relatív páratartalmat. Ha a házon belül és kívül a légnyomás megegyezik, a páratartalomra ez nem igaz. A nappali szobában a kellemes atmoszféra 40-70%-os relatív páratartalom mellett érezhető.
Ha a készülék működése kevésbé pontos, helyben utána lehet állítani. Ehhez hátlapjával felfektetve helyezze a készüléket jól átnedvesített kendőre, 30 perc hosszan. A művelet végeztével a készüléknek kb. 95%-os páratartalmat kell jeleznie. A hátlapon található állítócsavarral rögzítsük a mutatót ezen az értéken, ha a mutató ettől több mint 5%-al eltér. Ezután a beállítás után a készülék újra normális módon működik.
HŐMÉRŐ (THERMOMETER)
A higanyos hőmérő légmentes üvegcsővel szerelt. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a higany szállítás közben szétválik. Hirtelen mozdulattal emeljük fel a magasba a hőmérőt, ezzel a probléma könnyen megoldható.
A bi-metál (kettős-fém, mutatóval ellátott) hőmérő gondozásmentes és csak nagyon szokatlan, ritka esetekben kell korrigálni. Ezekre az esetekre a készülék hátoldalán talál beállítónyílást, amelynek segítségével a kívánt értékre állíthatja be a mutatót!
Naplózva
www.hajo-felszereles.hu
csutak
Kadét
Nem elérhető
Profil megtekintése
Re: Barométer beállítási útmutató
«
Válasz #1 Dátum:
2008. Augusztus 18. - 22:43:12 »
Ezt elolvasva rá kellett jönnöm, hogy a barométerem csak dísz volt a hajóba kinyomtatom ezt az infót és megpróbálom beállítani a saját barométerem is normálisan!
Naplózva
getair
Kadét
Nem elérhető
Profil megtekintése
Re:Barométer beállítási útmutató
«
Válasz #2 Dátum:
2009. Május 07. - 15:52:02 »
Szia Enhat!
Nem vagyok biztos benne, hogy megfelelően működik a barometerem, mert sajnos mikor megkaptam, nem tájékozódtam körültekintően a témában, a hátlapján levő csavarral beállítottam az internetről a felénk éppen aktuális légnyomásértéket. Viszont most, hogy olvastam az ide vonatkozó beállítási utasításokat konstatáltam, hogy a beállítócsavarral én bizony nem minden esetben az óramutató járásával megegyezően állítottam be a fekete mutatót.
A kérdésem az lenne, hogy mi ennek a szerepe, be tudtam állítani szakszerűen a barometerem?
A tél folyamán átlagosan az internethez képest jó értékeket mutatott, viszont az utóbbi 2-3 hétben nem mozdult a fekete mutató, holott igencsak változékony idő volt.
Most volt alkalmam ellenőrizni, de közel pontos értéket mutatott.
Újra próbáltam belőni már az óramutató járásával megegyező csavarással, de egy teljes kör megtételére nem volt képes a beállítócsavar megszorulása miatt. Így ellenkező irányban sikerült csak a kívánt értékre állítani.
Másik kérdésem az lenne a témában, hogy a barometer beállítása közben a a csavar és a mutató nem szinkronban mozog, hanem nagyobb ugrásokkal követi a mutató a csavarást, ezzel is komplikáltabbá téve a pontos beállítást. Ez minden barometeren így működik, vagy nálam van esetleg valami probléma?
Válaszod, válaszotok előre is köszönöm!
Ja, és sokat segített a z írásod, köszönöm!
Szép napot!
Naplózva
Admin
Adminisztrátor
Tengerész
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #3 Dátum:
2009. Május 14. - 17:27:43 »
Kérlek küldj képet a barométeredről!
Naplózva
Bozó
Kadét
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #4 Dátum:
2009. Június 08. - 20:15:34 »
Szia Enhat,
Jómagam tökéletesen ugyanazon problémával küzdök a barométer beállítása tekintetében, mint amit getair már itt fentebb megfogalmazott.
Amikor a műszert megkaptam, én is az internetes időjárási adatok (idokep.hu) alapján próbáltam beállítani a lakhelyem környékén mért hektopascal értéket a barométer hátlapján található kis csavarral. Azonban pechemre én sem vettem figyelembe, hogy a csavart csak az óramutató járásával egyező irányba szabad forgatni, így oda-vissza csavargatással állítottam az aktuális értékre, de én is hangsúlyoznám (ahogy getair is megszenvedett vele), hogy ez így is meglehetősen nehéz feladatnak bizonyult, mivel a csavar borzasztóan érzékeny és épp hogy csak hozzáérek, a mutató máris 5-10 hPa-kat ugrig lefelé vagy felfelé. Erre én is kíváncsi lennék, hogy ez így normális-e, de legalább némileg megnyugtató, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémámmal.
Az utóbbi időben ráadásul meg kellett, hogy állapítsam, hogy a barométerem egyáltalán nem mér pontosan, nem követi a légnyomás változást (ahogyan az az interneten is olvasható), viszont ha megkocogtatom óvatosan a műszer üveglapját, akkor lassan beáll a mutató a nagyjából helyes értékre. Ergo, teljesen olyan érzetet kelt, mintha "szorulna" a mutató tengelye.
Kérdéseim tehát, hogy egy fali (nem hajókra szerelhető) barométertől mindössze ekkora pontosság várható-e el és többre ne is számítsak, illetve számít-e a műszernek, hogy vízszintes avagy függőleges helyzetben van és hogy javítható-e valamilyen módszerrel az érzékenysége?
Végezetül árthattam-e azzal, hogy nem csupán egy irányban forgattam a beállítócsavarját?
Tudok esetleg képet is küldeni a barométerről, ha esetleg az segít a válaszadásban.
Köszönöm előre is a segítséget!
Naplózva
Oldalak:
[
1
] |
Fel
Nyomtatás
hajófelszerelés fórum,hajóalkatrész,hajós fórum,hajósok fóruma,halradar fórum
|
Termékismertetők, leírások
|
Tudj meg többet termékeinkről
| Téma:
« előző
következő »
Ugrás:
Kérlek válassz egy célt:
-----------------------------
Humminbird halradar,halradarok
=> Humminbird halradar fejlesztése! Írd meg véleményed.
=> Tudnivalók, tippek, trükkök
=> Kifejezések magyarázata (nemcsak) Humminbird halradarokhoz
GPS navigáció és Műholdas telefonok
=> PDA
=> Műholdas telefonok
=> Hajós navigáció
=> Autós navigáció
Vitorlázás